σχετικά με εμένα

Μέσα από την παρατήρηση του εαυτού και του ρόλου διαμορφώνεις το καινούργιο, διαμορφώνεις αυτό που έχεις οραματιστεί.

Εκπαιδεύτρια Ανάπτυξης Εκφραστικών Μέσων
Δασκάλα Υποκριτικής και Αυτοσχεδιασμού
Σκηνοθέτης και Ηθοποιός

βιογραφικό


Η Ράνια Νικολούλη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια εκφραστικών μέσων, δασκάλα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού, με έδρα την Αθήνα από το 2007. Παράλληλα εργάζεται ως Σκηνοθέτης και Ηθοποιός από το 2001.


Αρχικά σπούδασε υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή της Αγίας Βαρβάρας και συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Διομήδης Φωτιάδης» από όπου και αποφοίτησε το 2007. Έκτοτε εργάζεται ως ηθοποιός λαμβάνοντας μέρος σε παραστάσεις για ενήλικες αλλά και παιδιά. Παράλληλα εργάστηκε στο γραφείο δημοσίων σχέσεων της Κέλλυς Σταμουλάκη και λίγο αργότερα δημιούργησε γραφείο δημοσίων σχέσεων για τον Ηλία Καρελλά μέσω του οποίου διηύθυνε και επιμελήθηκε τις παραγωγές του θεάτρου σκιών.

Η αγάπη της για την κίνηση την έφερε πολύ γρήγορα σε επαφή με τον χορό Butoh τον οποίο διδάχθηκε από τους Atsushi Takenouchi και Sumako Koseki το 2009. Έκτοτε αξιοποιεί αυτό το χρήσιμο εργαλείο ώστε να απελευθερώνει την προσωπική κίνηση των μαθητών, να διευρύνει τη φαντασία τους και να εκλεπτύνει τις αισθήσεις τους.

Από το 2008 έως και το 2015 δίδαξε υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή «Διομήδης Φωτιάδης», συντόνισε το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων και συν-δημιούργησε το πρώτο Physical Theatre Laboratory σε συνεργασία με τους Άρη Σερβετάλη και Μαριάννα Τσαγκαράκη. Το 2014 ίδρυσε το Movement & Theater Laboratory «Apallou Fermeni» με τη Μαριάννα Τσαγκαράκη και τον Πάνο Νάκο μέσω του οποίου παρέδωσαν σεμινάρια και δημιούργησαν παραστάσεις συνδιάζοντας την υποκριτική με την κίνηση. Σκηνοθεσίες της έχουν παρουσιαστεί σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας όπως το θέατρο 104, το θέατρο Eliart, και το θέατρο Εμπρός.

Συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το 2014 και μέσω του προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου το 2015.


Σκοπός


Σκοπός της δουλειάς της είναι η απελευθέρωση και ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων του ατόμου. Λόγος, σώμα, κίνηση, ήχος, σκηνική παρουσία αποτελούν το σύνολο των εκφραστικών μέσων στα οποία εστιάζει και εργάζεται αποσκοπώντας στην ανάδυση της προσωπικής έκφρασης. Στόχος της είναι το άτομο να καταφέρνει να εκφράζεται και να εκτίθεται, να μετασχηματίζεται και να ενσαρκώνει επιτυχώς θεατρικούς ρόλους αλλά και να οδηγείται στη δράση για την αλλαγή που επιθυμεί να φέρει στη ζωή του. Μέσα από την έρευνα και την εμπειρία της κατάφερε, εστιάζοντας στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά να συνδιάζει τις γνώσεις με την διαίσθηση της και να καθοδηγεί τους μαθητές της προς την εξέλιξή τους και την επιτυχία των προσωπικών και επαγγελματικών τους στόχων.

Εκπαίδευση


Δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης διδάσκοντας σε δραματικές σχολές, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι επηρεασμένη από μεγάλους δασκάλους του Θεάτρου όπως ο Στανισλάβσκι, η Στέλλα Άντλερ, o Μιχαήλ Τσέχωφ και ο Ζάκ Λεκόκ. Μέντορας της υπήρξε ο Διομήδης Φωτιάδης από τον οποίο γνώρισε τη σπουδαιότητα όχι μόνο της Υποκριτικής τέχνης αλλά και των ποιοτήτων που χρειάζεται να έχει ένας ολοκληρωμένος δάσκαλος,τις οποίες μεταδίδει στους μαθητές της. Λειτουργεί με εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση, αποδοχή, αγάπη και σεβασμό προς τους μαθητές της.

Ζητούμενο στη δουλειά της είναι η συνειδητή χρήση των εργαλείων του θεάτρου, του χορού και του ήχου, η επαφή και η καλλιέργεια του εσωτερικού πυρήνα του ατόμου, η διερεύνηση και ανάδειξη των ποιοτικών γνωρισμάτων της προσωπικότητας και η δημιουργία της προσωπικής ταυτότητας του δημιουργού.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τι έχω να σας μάθω?


 • Τη μεταμόρφωση. Δηλαδή τον σωματικό, φωνητικό και ψυχολογικό μετασχηματισμό σε ρόλο.
 • Πως είναι να εκφράζεσαι χωρίς το φόβο της έκθεσης.
 • Την καλύτερη σχέση με το σώμα σου
 • Τη σύνδεση με την αναπνοή και στη συνέχεια μια δυνατή και καθαρή φωνή.
 • Την εκλέπτυνση των αισθήσεων (όραση, αφή, γεύση, ακοή, όσφρηση)
 • Τη σύνδεση του σώματος με το λόγο
 • Τεχνικές υποκριτικής, κινησιολογίας και ορθοφωνίας
 • Πως είναι να έχεις μια δυνατή παρουσία γεμάτη αυτοπεποίθηση

Χρειάζεται να αφήσεις το εγώ σου, χρειάζεται να αδειάσεις από όλα όσα είσαι ώστε να δημιουργηθεί ο κενός χώρος μέσα σου που θα φιλοξενήσει το νέο άνθρωπο.
Σας περιμένω με χαρά να το ζήσουμε στο εδώ και το τώρα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

Απελευθέρωσε τις αισθήσεις σου και
ανακάλυψε τον κόσμο από την αρχή.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ &

σκηνοθεσίεςΣΕΜΙΝΑΡΙΑ &
σκηνοθεσίες & σεμινάρια
January 28, 2020

Without you I’m nothing

January 28, 2020

Το Ψυγείo

January 28, 2020

Παιδική Διαδραστική παράσταση με το Μάγο Ελοχίμ

January 10, 2020

Βάκχες

January 10, 2020

Μέσα από σένα

Είπαν για εμένα

 • Ελένη Βλάχου
  Μέσα από το μάθημα του σωματικού θεάτρου και του αυτοσχεδιασμού αισθάνθηκα την ελευθερία του σώματός μου, ένιωσα τη δύναμη και τη θέληση να εκφραστώ σε κάθε άσκηση με όλη μου την ψυχή. Με έκανες να αισθανθώ ικανή στο να δημιουργήσω και ήθελα να στο πω πάντα αυτό. Σου χρωστάω πολλά.
  Ελένη Βλάχου
 • Αλεξία
  Μου αρέσει που με βοήθησες να ανακαλύψω κάποια καινούργια στοιχεία στον εαυτό μου και που το μάθημα είναι δημιουργικό. Επίσης μου αρέσει που στο μάθημα μπορούμε να "ελευθερωθούμε' και να γίνουμε δημιουργοί.
  Αλεξία
 • Χρήστος
  Χωρίς να έχω καμία επαφή με το χώρο του θεάτρου, άρχισα μέσα σε πολύ λίγα μαθήματα να παίρνω μια πολύ όμορφη αίσθηση της τέχνης αυτής. Αν και δεν ήμουν επιμελής, η διαδικασία και η δομή των μαθημάτων με εξέλιξαν και διεύρυναν τη φαντασία μου. Σ' ευχαριστώ για όλες τις γνώσεις που μου μετέδωσες αλλά κυρίως για την υπομονή σου.
  Χρήστος
 • Αναστασία
  Καταλαβαίνω απόλυτα όλες σου τις οδηγίες. Θεωρώ ότι είσαι σαφέστατη σε ό,τι λες. Βλέπεις ισότιμα όλους του μαθητές και προσπαθείς το ίδιο για όλους. Είσαι το ίδιο αυστηρή με όλους, εκεί είναι που σε παραδέχομαι. Εγώ κινητοποιήθηκα, έμαθα, βοηθήθηκα, ένιωσα πρώτη φορά ό,τι κάποιος ενδιαφέρεται όντως για το τι μαθαίνω. Δίδαξέ μας βρε παιδάκι μου...
  Αναστασία
 • Μαρία Νομικού
  Η εμπειρία που είχα με τη Ράνια ήταν μοναδική, από την αρχή πίστευε σε εμένα και με έσπρωχνε να κάνω πράγματα που πιθανόν δεν θα τολμούσα ή θα φοβόμουν. Έχει απίστευτη μεταδοτικότητα και σου φυτεύει με άνεση το σπόρο του θεάτρου. Είναι άμεση, ζεστός άνθρωπος, αυθεντική και αφοπλιστικά απλή. Ξέρει πολύ καλά αυτό που κάνει και το αγαπάει. Έτσι μου έδωσε κι εμένα τα ερεθίσματα για να αγαπήσω το θέατρο. Ράνια μου σε ευχαριστώ για όσα με δίδαξες. Σε αγαπώ πολύ.
  Μαρία Νομικού
 • Μαρία Κατσούλη
  Το μεγαλύτερο θετικό στη διαδασκαλία σου, πέρα από τις γνώσεις σου, την αγάπη και τη συνέπεια σε αυτό που κάνεις είναι ό'τι αποδέχεσαι τον καθένα σαν να είναι ίσος και ίδιας αξίας με τον άλλο. Το γεγονός ότι καθοδηγείς σε ένα βαθμό με έχει βοηθήσει απίστευτα να πάρω μπρος πολλές φορές και το θετικό είναι ότι το κάνεις με μέτρο, χωρίς να δίνεις στο πιάτο αυτό που πρέπει να βγει στη σκηνή. Με κινητοποιείς και με βοηθάς να πάρω ώθηση για να βρω μέσα μου πράγματα. Keep inspiring.
  Μαρία Κατσούλη